[...] żywieniowe. Jedni ze stresu przestają jeść, inni za to nie mogą się opanować. W jaki konkretnie sposób stres wpływa na nasze nawyki żywieniowe? Stres może wpływać na to, ile jesz Jak już wspomniałam, każdy na stres reaguje inaczej. Dla niektórych jedzenie to szansa na wyciszenie się, uspokojenie, poprawę nastroju. Taka tendencja nazywana jest [...]
[...] inne działanie wykazują poliole, czyli alkohole wielowodorotlenowe o właściwościach słodzących, które nie są w pełni trawione, w związku z czym nie dostarczają tylu kalorii, ile standardowe węglowodany. Mają niski indeks glikemiczny oraz stymulują produkcję metabolitów mikrobioty jelitowej, które stanowią ważny element układów: pokarmowego, [...]
Oferta produktów dla wegan staje się coraz szersza. O ile z dawnych lat większość z nas pamięta pewnie paczki pełne czegoś, co przypominało wysuszoną gąbkę, a co nazwane było kotletem sojowym, tak dziś idąc do sklepu, możemy przebierać do woli. Możesz kupić roślinne kotlety mielone, panierowane, różne rodzaje kiełbasek, wegańskie plastry [...]
Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących. Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]
[...] smaków - kokosowy. I żeby tego było mało, to z dodatkiem chrupiących migdałów. Wiele tego typu wyrobów wegańskich ma specyficzny smak i po prostu czuć, że to coś innego. O ile wielu wegan za smakiem mięsa nie tęskni i nie musi mieć zamienników, które smakiem łudząco przypominają kurczaka, tak temat słodkości jest nieco inny. Niestety są spore [...]
Szukając czegoś ciekawego, co by się nadało zarówno jako wkład do sałatki, jak i do dania głównego, natknęłam się na fileciki roślinne z Garden Gourmet. Bardzo mi się podoba, że wegańskie produkty zachęcają dziś swoim wyglądem i opakowaniem. Dawniej raczej nie można było na to liczyć, więc wegetarianie i weganie mogli się czuć nieco [...]
[...] że tego typu składniki są często stosowane w produkcji dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jest to zatem kwestia pewnych kompromisów. Sam sos do "lekkich" nie należy. O ile osobiście lubię sos czosnkowy oparty na jogurtach, tak tutaj odniosłam wrażenie, że bliżej mu do majonezu niż lekkiego, kwaskowatego jogurtu. Jednak nie wyobrażam sobie [...]
Pasty kanapkowe są super dodatkiem do śniadań i nie tylko. Wiem, że przeciętny śmiertelnik, myśląc o kanapce, widzi przede wszystkim kromkę chleba z serem lub wędliną. I pewnie wielu zastanawia się, co taki weganin może zjeść w ramach tej "kanapki". Co ciekawe, weganie zwykle mają naprawdę bujną wyobraźnię i tworzą mnóstwo ciekawych past, a ich [...]
Jak w tytule. Kusi mnie żeby kupić sobie dobre cappuccino np Jacobs Mika, tyle że nie ma podanego składu. Ile może być cukru na porcję? Z 10 gram, czy więcej?
ile to jest 300 g cukru prosze powiedzieć bo nie wiem l ile łyżeczek mieści się w 300g cukru lub ile szklanek ppppprrrrrooooossssszzzzzeeeee powiedzcie ale szybko a i dlaczego mui być najwięcej 200 znaków to bardzo długo się pisze a czy to jest platne ppppppppprrrrrrrrroooooooooosssssssssszzzzzzzzzze
[...] po treningu Zbyt duża ilość cukru dostarczonego w posiłku spowoduje duży, stale utrzymujący się wyrzut insuliny do krwi. Skutkiem tego będzie spadek hgh. Nasuwa się pytanie, ile cukru powinniśmy umieścić w owym posiłku? Moja sugestia to 2-4 gramy cukru na każdy gram białka. Zaś cała kaloryczność posiłku powinna być największa w całej diecie, [...]
[...] jak możesz sobie normalnie popić od czasu do czasu bez jakigokolwiek dodatkowego grama tłuszczu. Oraz bez potrzeby liczenia kalorii w czasie picia tyle ile Ci się żywnie podoba. Użyj tej metody tak, jak Ci ją wyłożyłem. Jeśli do tej pory uważnie czytałeś, zrozumiesz podstawowe przesłanki. Przetestowałem to na sobie oraz na [...]
[...] po treningu Zbyt duża ilość cukru dostarczonego w posiłku spowoduje duży, stale utrzymujący się wyrzut insuliny do krwi. Skutkiem tego będzie spadek hgh. Nasuwa się pytanie, ile cukru powinniśmy umieścić w owym posiłku? Moja sugestia to 2-4 gramy cukru na każdy gram białka. Zaś cała kaloryczność posiłku powinna być największa w całej diecie, [...]
[...] surowe. A szynka z łopatki jest tańsza. - Ile wody jest w najtańszej szynce? - Przecież samo mięso składa się w 70 procentach z wody. Wiedział pan? - Spytam inaczej: ile wędliny uzyskuje pan z 1 kg szynki? - 1,20-1,30 kg. To standard. - Co pan dodaje, że ona się tak zwiększa? Soję? - Jeśli ktoś dodaje soję, to musi to napisać na [...]
[...] Eat your fruit and vegetables, http://www.teenbodybuilding.com/Derek23.htm Clark S., Starting your day right. Breakfast, http://www.bodybuilding.com/fun/Clark 46.htm Danileson M., Power breakfast, http://www.bodybuilding.com/fun/matt33.htm Duchemin H., The truth about carbohydrates. Dispelling the myths, http:// [...]
[...] powinien się odżywiać jest bardzo dożo. Nawet wśród ludzi, którzy skłaniają się w jednym kierunku dietetycznym istnieją różnice w szczegółach, co powinno się jeść a co nie, ile kiedy i jak często. Badacze ciągle wynajdują coś innego i ciągle wychodzą nowe książki poparte badaniami, które po 10latach staja się karykatura samych siebie. Świat [...]
[...] glukoza krąży po ciele wraz z krwią, ale komórki pozostają "głodne". Kiedy zjadasz węglowodany złożone, organizm stopniowo rozkłada je na glukozę i zależnie od tego, ile jej uzyska, produkuje odpowiednią dawkę insuliny. Energia płynie do komórek w tempie, w jakim jej potrzebują. Sytuacja zmienia się diametralnie, gdy do twego żołądka [...]
[...] kupując żywność zwraca uwagę na to, czy zawiera ona witaminy. Prawie połowa Polaków sprawdza na opakowaniu informację o zawartości cholesterolu, kalorii. Inni upewniają się ile cukru ma produkt. Po witaminy i składniki mineralne częściej sięgają ludzie z wykształceniem wyższym, mieszający w dużych miastach, którym dobrze się powodzi. Są oni [...]